Grand Sungkono Apartment, Surabaya
Landscape design for a high rise apartment tower as part of a sustainable development complex

 

The Venetian Apartment Tower is a striking landmark in Surabaya, visible from the city's major highways. The tower is part of the sustainable complex of the Grand Sungkono Lagoon and, like the historic city of Venice, is 'surrounded by' water. The form of the swimming pools to the north of the tower is inspired by the formal, decorative character of the Venetian canals. The spaces are shaped by bridges, stepping stones, sun terraces and smaller pools for children. There is also a large children's play area surrounded by trees.
 
The water theme continues around the building; there is a gateway entrance water feature and surface water runoff is collected in a series of attractive rain gardens. The rainwater is stored in a tank below the building, to be used for irrigation and for maintaining the level of the wider lagoon complex. Despite the constraints of minimal soil depth, the area has a welcoming, green character, with flowering trees and shrubs. Densely planted raised circular areas structure the sequence of spaces, providing some separation between uses and a sense of enclosure.

PT PP Properti

2014
PT Haerte (HRT) Widya Kons (Structural Engineer)
PT SCUDD (Greenship building consultant)
< Alphabetical >