Kebun Raya Conservation Building, Bogor.

SFA was invited to explore opportunities for the layout and detailed design of the nursery area at the heart of the Kebun Raya, Bogor.

The proposals are designed to soften the impact of the adjacent buildings while providing a contrast and transition from the crowded city centre. An attractive and functional sequence of spaces leads from a sheltered entrance forecourt shaded by a circle of tall palms to a car park and entrance plaza with café which also links to a dramatic new nursery and research area. This area will be a new focus for visitors, expanding the facilities at the Kebun Raya and providing opportunities for retail and education. The design is a model for development in sensitive areas and demonstrates the use of appropriate local materials, the application of sustainable urban drainage principles and the use of indigenous plant species.

< archive >